W dzisiejszym odcinku goszczępo raz pierwszy twórcę innego podcastu, a dokładnie Zielonego Podcastu, czyli Krzyśka Rzymana.
Krzysiek to także Zielony przedsiębiorca – właściciel kawiarni Stor oraz studia podcastowego.
Oprócz tego Krzysiek to dziennikarz ekonomiczny i Członek Rady Krajowej Partii Zieloni.
No cóż, mam tendencjędo zapraszania gości, którzy są ludźmi renesansu 🙂
Lejtmotywem naszej rozmowy było życie less waste w mieście, zarówno z perspektywy właściciela biznesu, jak i ze strony mieszkańca, oraz zagrożenia jakie niesie ze sobąkatastrofa klimatyczna.
Porozmawialiśmy o takich kwestiach jak:
- Jaka jest rola miasta w dobie ostatnich wydarzeń w Polsce?
- Skąd u Krzyśka podejście do życia less waste?
- Jak Krzysiek przyczynił siędo powstania projektu Żywa Ulica?
- Jak powstała kawiarnia STOR?
- Na co trzeba uważać kiedy wprowadza sięnowe ekologiczne rozwiązania w kawiarni?
- Z czego można zrezygnować w kawairnii aby byc less waste?
- Jak lockdown wpływa na lokale gastronomiczne – oczami właściciela kawiarni?
- Firmy dowożące jedzenie – pomagają czy szkodzą restauracjom?
- Social nudging. Jak wpływać na decyzje konsumenckie?
- Czy w Polsce wprowadzimy kiedyś kaucję za plastikowe butelki?
- Czy bycie less waste się opłaca?
- Jak uniknąć greenwashingu
Polecane przez Krzyśka książki to:
1) Less waste Polska, Agnieszka Bukowska
https://lesswastepolska.com
2) The Future We Choose
https://globaloptimism.com/the-future-we-choose-book/
Krzyśka Rzymana możecie śledzić na:
Jego stronie internetowej:
https://rzyman.com
Oraz w social media:
https://www.facebook.com/krzysiekrzyman
https://www.instagram.com/krzysiekrzyman/
https://www.instagram.com/studio.plac/
A do tego koniecznie zapraszam Was do słuchania jego Zielonego Podcastu:
https://open.spotify.com/show/1sr69K5N11cQkITrOUuiWw?si=lQbm-ArsQuey1nHzY0l-SA