26: Jak żyć less waste w mieście? (gość: Krzysiek Rzyman – Zielony Podcast)

W dzisiejszym odcinku goszczępo raz pierwszy twórcę innego podcastu, a dokładnie Zielonego Podcastu, czyli Krzyśka Rzymana.
Krzysiek to także Zielony przedsiębiorca – właściciel kawiarni Stor oraz studia podcastowego.
Oprócz tego Krzysiek to dziennikarz ekonomiczny i Członek Rady Krajowej Partii Zieloni.

No cóż, mam tendencjędo zapraszania gości, którzy są ludźmi renesansu 🙂

Lejtmotywem naszej rozmowy było życie less waste w mieście, zarówno z perspektywy właściciela biznesu, jak i ze strony mieszkańca, oraz zagrożenia jakie niesie ze sobąkatastrofa klimatyczna.

Porozmawialiśmy o takich kwestiach jak:

  • Jaka jest rola miasta w dobie ostatnich wydarzeń w Polsce?
  • Skąd u Krzyśka podejście do życia less waste?
  • Jak Krzysiek przyczynił siędo powstania projektu Żywa Ulica?
  • Jak powstała kawiarnia STOR?
  • Na co trzeba uważać kiedy wprowadza sięnowe ekologiczne rozwiązania w kawiarni?
  • Z czego można zrezygnować w kawairnii aby byc less waste?
  • Jak lockdown wpływa na lokale gastronomiczne – oczami właściciela kawiarni?
  • Firmy dowożące jedzenie – pomagają czy szkodzą restauracjom?
  • Social nudging. Jak wpływać na decyzje konsumenckie?
  • Czy w Polsce wprowadzimy kiedyś kaucję za plastikowe butelki?
  • Czy bycie less waste się opłaca?
  • Jak uniknąć greenwashingu


Polecane przez Krzyśka książki to:

1) Less waste Polska, Agnieszka Bukowska
https://lesswastepolska.com

2) The Future We Choose
https://globaloptimism.com/the-future-we-choose-book/

Krzyśka Rzymana możecie śledzić na:

Jego stronie internetowej:
https://rzyman.com


Oraz w social media:

https://www.facebook.com/krzysiekrzyman

https://www.instagram.com/krzysiekrzyman/

https://www.instagram.com/studio.plac/

A do tego koniecznie zapraszam Was do słuchania jego Zielonego Podcastu:
https://open.spotify.com/show/1sr69K5N11cQkITrOUuiWw?si=lQbm-ArsQuey1nHzY0l-SA

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *